Araç Kaplama Nasıl Yapılır?
08 Kasım
Araç Kaplama Nasıl Yapılır?

Şirketiniz için doğru bir karar vererek aracınızı kaplatmaya karar verdiniz fakat aklınıza takılan soru işaretleri mi var? Bu soru işaretlerini gidermek için araç kaplama hakkında detaylı bir bilgilendirme yazısıyla Lake Reklam olarak soru işaretlerini gidermeye hazırız. Siz de hazırsanız başlayalım.

Açık Hava Reklamcılık Devrimi

Teknolojinin gün geçtikçe gelişmesiyle beraber bu gelişme hayatımızın her noktasında etkisini göstermekte, kullandığım ürünler de bu gelişmeye uyum sağlayarak değişmekte ve gelişmekte.

Geçmişe baktığımızda reklamcılık sektörüne yıllarını vermiş kişilerin bileceği, folyo kaplamak zorlayıcı ve beceriyle beraber tecrübe gerektiren bir uğraştı. Hava kabarcıkları, folyo katlanmaları, yapışmama, folyo patlaması gibi durumlar olumsuz ve insanı yoran bir sürece sebep olarak, reklamcılık sektöründe bulunan insanlar için zor diye adlandırdıkları bir işti.

Günümüze baktığımızda ise bu sorunların hepsi yeni ürünler sayesinde giderilmiş gözüküyor. Hava kanallı cast folyoları, mıknatıslı folyolar, yüksek tutunma kabiliyeti olan ürünler, yırtılmaya dayanıklılık, metalik chrome renkler, kolay şekle girme ve yüksek esneklik gibi özelliklere sahip ürünlere ulaşmak çok kolay.

Çağa ayak uydurmuş reklamcılarda bu ürünler kullanılıyor.

Araç Kaplamadan Önce Araba Nasıl Olmalıdır?

Araç giydirme işlemlerinden önce araç kesinlikle temiz olmalıdır. Araç araba kaplama işleminden bir gün önce titizlikle yıkanıp, kapalı bir garajda kuruması için bırakılmalıdır. Fitillerin içinde su kalmamasına özen gösterilmelidir çünkü fitillerin içinde kalan sular kaplanmış cast folyosunun içine kaçarak, su gördüğünde buharlaşır ve buhar cast folyonun kalkmasına sebep olur. Araç kaplama işleminden önce, araba mutlaka sudan ve tozdan arındırılmalıdır.

Adım Adım Araç Kaplama

  • Folyo Seçimi

Genellikle baskı folyo ruloları 152 cm x 25 metre ebatlarındadır, markasına göre nitelikleri ve renkleri değişkenlik göstermektedir. Yapılacak işe göre; cast, one way vision, transfer folyo, cam filmi rulolarından tercih yapılmalıdır, her rulonun kendine has ve yaradığı işe has bir özelliği, yapısı vardır.

  • Temizlik ve Yine Temizlik

Folyonun uygulanacağı yer kesinlikle temiz olmalıdır. Aksi halde başarılı bir uygulama sağlanamaz ve uygulamanızın ömrü kısalır. Yüzeydeki yağ, toz kalıntılarının yok edilmesi tutunma gücünü maksimum seviyeye çıkaracak önemli bir evredir.

  • Kaplama için Hazırlık

Aracın sökülebilir parçalarını sökerek aracı hazır hale getirmek ve diğer işler için rutin bir hazırlık ardından folyo hazırlanmalı ve gerekli araç gereçler hazır bulunmalıdır.

  • Uygulama Planlaması

Bu süreçte araç kaplama işinin planlanması önemlidir, yanlış bir uygulama hem zamandan kayıp hem emeğe yazık olacak bir durumdur ve aynı zamanda folyonun kullanılamaz hale gelmesi yüksek bir ihtimaldir. Cast folyosunun yüksek maliyeti maddi olarak da kayıp demektir.

  • Yapıştırma
    Doğru teknik ve pratik uygulama bu süreçte önemli bir eşlikçidir. Araç kaplama serüveninde yapıştırma işlemi bu serüvenin merkezidir.

Birkaç tüyo;

  • Islak kaplama yerine solüsyon kullanılmalıdır.
  • Gövdenin en düz yerinden işe başlanmalıdır.
  • Kenarlar ölçüşüne göre oturtulmalıdır.
  • Yukarıdan aşağıya doğru ragle ile sıvama işlemi gerçekleşmelidir.

 

  • Esnetme

    Araç kaplama tek seferde bitirilecek bir iş değildir. Kıvrımlı yerler ve oluşan boşluklar için, ısı tabancası kullanılarak folyoyu esnetmek ve eğimli kenarlara yapıştırmak oldukça etkili bir yöntemdir.
  • Hava Kabarcıklarından Kurtulmak

    Ne kadar özen gösterilse de hava kabarcıkları oluşabilir, bu sürecin doğal bir parçasıdır. Folyo çizilmeden, ragle kullanılarak bu kabarcıklar giderilir. İşin en keyifli süreci bu aşamalardır ayrıca kalite kontrolü yapılarak ayrıntılar incelenir. Burada en önemli etken ragle seçimidir. Yanlış ragle seçimi kötü sonuçlara yol açarak sizi tekrardan uğraştırabilir.
  • Fazla Kalan Parçalara Veda

    Bu serüven maket bıçağı ile taşan folyoları kesmek ile sonlandırılır. Bu evre dikkat gerektirmektedir, aracı çizmemeniz önemlidir. Bunun için kesme bandı kullanarak gönül rahatlığı ile pratik bir şekilde işlemi sonlandırabilirsiniz.

Akılda Soru Kalmasın

Araç Folyo Kaplama Araca Zarar Verir mi?

Teknik olarak, oksijenle bağı koparılmış olan hiçbir madde çürüme ve/veya oksitlenmeye sebep olmaz. Bunlara artı olarak aracınızın boyasını güneş, yağmur, çamur ve kar gibi etkenlere karşı korumuş olursunuz.

Renk Değişikliğinin Kanunu Hale Getirilmesi Nasıl Yapılır?

EK1 belgesi ile yapacağınız başvurunun sonucu olarak ruhsatınızın 2 sayfası emniyet tarafından değiştirilir ve işlem kanuna uygun hale gelmiş olur.

Uygulama Kaç Gün Sürüyor?

Aracın tipine göre değişiklik göstermekte olan bu işlem sadece 1-2 gün almaktadır. Sonrasında aracınız hazırdır.

Araç Kaplamasından Sonra Cila İşlemi Yapılabilir mi?

Aracınızın yüzeyine cila yapabilirsiniz fakat mat renkler bunun dışındadır.

Araba Üzerindeki Folyo Söküldükten Sonra Leke Bırakıyor mu?

Araç folyolarından arındırılırken kesinlikle araç üzerinde leke bırakmamaktadır.

Hangi Şehirde Hizmet Veriyorsunuz?

Biz Lake Reklam olarak Kütahya’da hizmet vermekteyiz ve şehir dışından gelecek müşterilerimiz için bir telefon ya da mail kadar uzağız.

Bize Ulaşın

Gönder

En İyisi Biz Tanışalım

Merhaba, Nasıl Yardımcı Olabiliriz?